poniedziałek, 28 października 2013

Olejek z kiełków pszenicy. Właściwości.


Olejek z kiełków pszenicy otrzymuje się z zarodków ziaren pszenicy przez wytłoczenie na zimno. olejek ma barwę pomarańczową, oraz zapach typowo zbożowy.
Jest przeznaczony dla skóry suchej, zniszczonej oraz dojrzałej. A także do likwidacji zmarszczek na szyi, twarzy oraz okolic oczu.

Czym się wyróżnia z pośród pozostałych olejków? Przede wszystkim zawiera największą ilość witaminy E.
Dlaczego dla naszej skóra witamina E jest tak ważna? To główny antyoksydant, chroni komórki skóry przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry. Ponadto witamina E zawarta w olejku wykazuje działanie przeciwzapalne, likwiduje obrzęki oraz rumień.

Olejek z kiełków jest olejem gęstym, dlatego dobrze go mieszać z innymi olejkami np: z jojoby, kokosowym czy migdałowym.

Poza tym:
- ogromna ilość kwasu linolowego 51-60% zawarta w olejku sprawia że świetnie nawilża, ujędrnia i wygładza naszą skórę, a co ważne chroni przed utratą wody ze skóry
- działa nie tylko na powierzchni skóry, ale również przenika w głąb naskórka
- działając na włosy świetnie je nawilża oraz zapobiega wypadaniu  poprzez zwiększenie mikrokrążenia skóry głowy oraz regenerację komórek cebulki włosa
- stosowany podczas ciąży zapobiega powstawaniu rozstępów.

Skład:
- kwas linolowy 51-60%
- kwas palmitynowy 16-19%
- kwas oleinowy 14-21%
- kwas linolenowy ponad 5%
- kwas stearynowy
- składniki mineralne
- lecytynę
- witaminy B1, B2, B3, A, D, E.

Olejek najlepiej nabywać w aptekach, w ciemnych butelkach ze szkła w małych porcjach gdyż tylko wtedy zachowuje pełną świeżość i dzięki czemu jest najbardziej aktywny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz