niedziela, 13 października 2013

Olejek z awokado. Właściwości.

Olejek z awokado wydobywa się z wysuszonego miąższu owocu awokado przez wytłoczenie na zimno lub przez macerację świeżej miazgi wodą i odwirowanie. Charakteryzuje się silnym aromatem i zielonym kolorem.
Używa się go w szczególności do cery dojrzałej, przesuszonej, łuszczącej się i szorstkiej.


Olejek jest bogaty w NNKT(Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). U człowieka występuje w postaci kwasu linolowego. Niedobór może powodować:
- choroby skóry
- zwiększenie utraty wody w organizmie
Olej z awokado zawiera kwasu linolowego około 6-18% dlatego tak ważny jest dla naszej skóry. Powoduje on wzrost poziomu nawilżenia, a co równie ważne tworzy na powierzchni skóry film ochronny.

Poza tym:
- redukuje drobne zmarszczki
- sprawia że skóra jest bardziej elastyczna i napięta
- zwiększa ilość kolagenu w skórze
- nie powoduje alergii skórnych
- skwalen zawarty w olejku ma właściwości antyzapalne i antygrzybiczne 
- służy jako dodatek do kremów, maseczek i balsamów

Skład olejku:
- glicerydy kwasu oleinowego 48-81%
- glicerydy kwasu linolowego 6-18%
- kwas stearynowy
- kwas palmitynowy
- kwasy omega 3 i omega 9(więcej niż oliwa z oliwek)
- aminokwasy
- witaminy: A, B1, B2, C, E, K oraz PP


O pielęgnacji skóry olejkiem z awokado możesz przeczytać tutaj -- >>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz