czwartek, 17 października 2013

Olejek cytrynowy. Właściwości.

Olejek cytrynowy wytłaczany jest na zimno ze skórki cytryny.
Przeznaczony jest dla skóry:
- często przetłuszczającej się
- łojotokowej 
- z egzemą 
- grzybicą


Właściwości:
- olejek wykazuje działanie silnie antybakteryjne oraz co równie ważne niweluje przebarwienia skórne
- zawarta w olejku witamina C jest naturalnym antyoksydantem, niwelująca wolne rodniki będące         przyczyną starzenia się skóry
- działa antycelluitowo, a więc warto przeznaczyć go do masażu
- ma właściwości antyseptyczne czy eliminuje drobnoustroje znajdujące się na skórze
- zawiera w swym składzie flawonoidy, czyli związki posiadające właściwości
    > przeciwutleniające
    > przeciwzapalne
    > uszczelniające naczynia krwionośne
- stosowany systematycznie zmatowia i wybiela skórę. Stosowany przy zwalczaniu piegów

Przy przeziębieniu i infekcjach gardła możemy stosować go jako inhalator. Do naczynia z gorącą wodą dodajemy kilka kropli olejku, nakrywamy głowę ręcznikiem  i wdychamy parę przez 10 minut, przy zamkniętych oczach.

Stosowany jako pasta do zębów wybiela zęby, likwiduje bakterie i leczy dziąsła. Wystarczy pokropić szczoteczkę olejkiem.

Jak samemu zrobić olejek cytrynowy?
Ścieramy wierzchnią warstwę skórki cytryny. Uskładajmy taką ilość skórki aby wypełniła w miarę szczelnie zaplanowany przez nas słoiczek. Całość wrzucamy do słoika i zalewamy oliwą z oliwek. Słoik szczelnie zakręcony i umieszczamy w słonecznym miejscu na około miesiąc/dwa. Po tym czasie zawartość słoika cedzimy przez drobne sitko. Skórkę wyrzucamy a olejek zostawiamy dla siebie.

Przeciwwskazane jest stosowanie olejku przed wyjściem na słońce lub przed solarium, gdyż może grozić to poparzeniem. Natomiast osoby z nietolerancją cytrusów lub kobiety ciężarne przed stosowaniem olejku powinny skonsultować się z lekarzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz